sobota, 13 września 2014

Moskole, czyli sposób na kanapki bez mąki


Co to są moskole, można poczytać w wikipedii. Ja mam tutaj zamiar podać Wam prosty przepis, który jest odpowiedzią na pytania o to, co np. brać do pracy i jak zrobić sobie kanapki bez użycia chleba.
Te proste placki mają tę wadę, że wszystkie internetowe przepisy każą nam dodawać do nich mąkę. Tymczasem wcale nie jest to konieczne. Wystarczą ziemniaki i białko jajka. Nie podam tu dokładnych proporcji, bo zwykle wszystko robię na wyczucie. Ziemniaki trzeba ugotować, przecisnąć lub utłuc i dodaj białko jajka, tak by uzyskać w miarę spójną masę po wyrobieniu. Żółtko jajka można wykorzystać do innych potraw.
Tak przygotowane placki pieczemy na patelni, na piecu na blasze (jak ktoś taki jeszcze posiada) lub w piekarniku. W tym ostatnim wypadku ustawiamy temperaturę na 160 stopni i trzymamy ok. 20 minut. Przy czym należy pamiętać, że są piekarniki bardzie i mniej szczelne oraz wydajne, więc temperatura podana jest dla mojego. Każdy musi sam dostosować ją do swojego.
Rzecz jasna patelnia lub blacha w piekarniku muszą być pokryte niewielką ilością tłuszczu - smalcu lub oleju kokosowego. Masło za szybko się spali. Do takich moskoli można potem dodać mięso czy jakiś sos oraz warzywa. Jak się dobrze zrobi ciasto i nie będą się rozpadać, to można położyć na nich plaster mięsa czy sera i zabrać jako kanapki do pracy.
Wczoraj coś takiego robiłem i jadłem. Wyszło całkiem nieźle. Niestety nie miałem pod ręką aparatu, by zrobić zdjęcia i Wam je tu wrzucić.

15 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, muszę coś takiego przyrządzić, może uda się zrobić z tego placka coś na zasadzie tortilli ? :)

    Jak robisz Stefan taki placek, to ile mniej więcej jest potrzebne ziemniaków na 2 sztuki takich placków? 3-4 sztuki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zdaje się, że były cztery, bo robiłem na 2 osoby. Musi ich być nieco więcej, żeby po dodaniu białka nie wyszła zbytni ciapa. No, ale ziemniaki bywają bardzo różnej wielkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i oczywiście można zrobić kilka małych, albo jeden większy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na patelni ciezko cos upiec. Ciekawy przepis. Sprawdzimy.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja jeszcze proponuję zmielić i ugotować do tego mięso, zawinąć i zrobić w ten sposób pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem pewny czy się wtedy nie rozpadną.

    Czemu trudno upiec na patelni? Trzeba tylko mieć porządną żeliwną patelnie, a jakieś teflonowe dziadostwo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno w takim przypadku trzeba je piec w piecu. Na patelni by się rozpadły przy przewracaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie sądzę. Nie powinny się rozpaść przy przewracaniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłem dzisiaj na obiad. Smażyłem na smalcu, na patelni i nie rozpadały się. Dodałem trochę startego żółtego sera. Będę częściej robić moskole. Wariantów może być sporo. Na pewno warto dodać do masy ziemniaczanej skwarki z boczku- wersja weekendowa :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Stefan, a czemu bez żółtka? Widziałem większość przepisów z całym jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żeby nie zrobiła się wielka ciapa. Jak masz dużo ziemniaków, robisz na kilka osób, to pewnie wtedy z całym jajkiem też się da.
    Zastanawiam się teraz, czy nie nadawały by się na podkład do pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że możesz spróbować z podkładem pod pizzę. Położyłbym albo na pergaminie albo na dobrze natłuszczonej blasze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robię mini pizze. Szukam duzej cukinni kroję na plastry centymetrowe, na to reszta i do pieca

    OdpowiedzUsuń
  14. Słuszałem o tym. Podobno spód można też zrobić z gotowanego kalafiora. Traktujemy go podobnie jak ziemniaki w moskolach. Nie robiłem, ale na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja robie podobobnie placki bialego sera i jajek *
    na 250g sera daje 8sztuk jaj i lyzke maki ziemniaczanej.
    Tez nadaja sie jako pieczywo.

    OdpowiedzUsuń